Gazdasági válság

Egy 2011-es gazdasági összeomlás 12 potenciális forgatókönyve

Forrás: The Economic Collapse

Mi okozhat gazdasági összeomlást 2011-ben? Sajnos több ilyen tényező is létezik. Például az a tény, hogy az Egyesült Államok, Japán és Európa számos nemzete úszik az adósságban. Az amerikai FED nem hagyott fel átgondolatlan kísérletezgetéseivel a dollár rovására. Az olaj ára az egekbe szökött, az élelmiszerárak ijesztő emelkedéséről nem is beszélve. A világ egyre több részén törnek ki éhséglázadások. A globális pénzpiacokra jellemző csalások és korrupció fokozatos napvilágra kerülése összeomlással fenyegeti a gondosan felépített kártyavárat. A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy a teljes gazdasági összeomlás bármikor bekövetkezhet. A meglévő adósságok fenntarthatatlanok, a pénzügyi korrupció minden képzeletet felülmúl. A rendszer teljes összeomlása előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik.

Vajon mennyi idő időnk van? Reménykedjünk abban, hogy nem 2011-ben érünk el erre a pontra. Sokunknak időre van még szüksége a felkészüléshez. Egy azonban biztos: nehéz idők várnak ránk. A következő 12 forgatókönyv egy 2011-ben bekövetkező összeomlás esélyeit latolgatja?

1. Az Egyesült Államok államadóssága óriási kockázatot jelent és önmagában elég a válság fokozódására. Kína egyelőre politikailag korrekt nyilatkozatokat tesz, de mi történne akkor, ha az ázsiai óriás elkezdene megszabadulni az évek alatt felhalmozott amerikai kincstárjegyektől? Jelenleg az egyetlen dolog, ami még életben tartja az USA gazdaságát, hogy óriási kölcsönöket képes nagyon alacsony kamatra felvenni. Csupán egy kicsit kell kibillenteni ezt a paradigmát az egyensúlyából és az egész világ pénzügyi rendszere vele dől.

2. Ha már a globális pénzügyi rendszert veszélyeztető tényezőknél tartunk, kiderült, hogy a második monetáris mennyiségi enyhítés (QE2) pont ellenkezőleg hatott, mint ahogy azt Ben Bernanke tervezte. Bernanke erősködött, hogy a második mennyiségi enyhítés csökkenteni fogja a kamatokat, de a taktika ellenkezőleg sült el. A kamatok jelentősen megemelkedtek. Felmerül a kérdés, hogy Bernanke tényleg ennyire nem ért ehhez, vagy direkt szúrta el az egészet?

3. A világgazdaság jelenlegi alapját képező adósságlufi bármikor kidurranhat, teljes káoszba taszítva bolygónkat. A Világgazdasági Fórum (WEF) legutóbbi jelentése szerint a világ teljes adósságállománya 57 ezer milliárdról 109 ezer milliárdra emelkedett 2009 során, és megtudtuk azt is, hogy az előrevetített ?gazdasági növekedés? támogatására további 100 ezer milliárd dollárra lesz szükség a következő évtizedben. Így működik hát az új ?globális gazdaság?? Minden évtizedben megduplázzuk adósságállományunkat?

4. A FED minden újabb dollárinjekciójával egyre nagyobb az esélye annak, hogy a padló beszakad az amerikai valuta alatt. Az emberek saját bőrükön tapasztalják, hogy az infláció elszabadult, az erre vonatkozó hivatalosan közzétett adatokon lassan már mindenki csak nevet. Egy új tanulmány szerint a főiskolai tandíjak 286%-kal nőttek az elmúlt 20 év során, a kórházi és otthoni ápolási díjak pedig 269%-kal kerülnek többe ma, mint húsz évvel ezelőtt. Ez az emelkedés egy viszonylag alacsony inflációs időszak alatt történt. Milyen áremelkedésre számíthatunk most, hogy az inflációs adatok magasak?

5. A 2011-es inflációs adatok egyik meghatározó tényezője az olaj ára lesz. Sok gazdasági szakértő szerint az olaj ára messze meghaladhatja a hordónkénti 100 dollárt 2011 során. Az olaj árának ilyen mértékű növekedése komoly inflációs nyomást helyezne a globális gazdaság egészére.  És amint azt már említettem, minél magasabbra emelkedik az olaj ára, annál gyorsabb ütemben hanyatlik majd az USA gazdasága.

6. A világ egyes részein, lásd Tunéziát vagy Algériát, az élelmiszerárak olyan ütemben inflálódnak, hogy több helyen már éhséglázadás tört ki. Több híradást hallottunk a közel-keletről, ahol kétségbeesett emberek úgy próbálták felhívni a világ figyelmét a helyzet súlyosságára, hogy felgyújtották magukat. Mire számíthatunk az élelmiszerárak további 10-20%-os emelkedése esetén?

7. Különböző hírek reppentek fel az állítólagos arany és ezüsthiányról. Soha a történelem során nem volt még ekkora kereslete a nemesfémeknek. Mi történik, ha a befektetők tömegesen követelik majd nemesfém befektetéseik tényleges kiszállítását? Mi lesz, amikor kiderül, hogy a világ valós arany és ezüstkészletének sokszorosa értékben adtak el aranyat és ezüstöt papíron? Hogyan alakul majd a nemesfémek árfolyama akkor?

8. Az Egyesült Államok ingatlanpiaca bármikor újabb válságba taszíthatja az amerikai gazdaságot. A piacot elárasztották az eladó ingatlanok, de senki sem vásárol. Az óriási túlkínálat hatására az építőipar már nem a szakadék szélén van, hanem le is zuhant. 2010 folyamán összesen 703,000 új ingatlan épült, ami negatív rekordnak számít, és 17%-kal alacsonyabb a 2009-es, akkor szintén negatív rekordnak számító adatokhoz képest.

9. Az extrém időjárás és bizonyos növénybetegségek felbukkanása katasztrofális évet eredményezhetnek a gazdák számára. Az idei tél számos hideg és csapadékrekordot megdöntött már. Floridából egy új ?gyógyíthatatlan baktérium? felbukkanásáról érkeztek hírek, ami a citrusfélék egész termését veszélyezteti. Miért szakad ránk pont most ez a sok csapás?

10. Az önkormányzati kötvényválság bármikor elmérgesedhet. A befektetők már most ijesztő ütemben szabadulnak meg kötvényeiktől. A helyi önkormányzatok adósságállománya az Egyesült Államok GDP-jének 22%-át teszi ki. Meredith Whitney elemző szerint az önkormányzati kötvényválság ?polipkarjai soha nem látott méreteket öltöttek. Szerintem az ingatlanpiaci válság mellett ez a legfontosabb kérdés és a legkomolyabb veszély az Egyesült Államok gazdasága számára.?

Richard Riordani, Los Angeles volt polgármestere meg van győződve arról, hogy az USA tagállamainak és városainak 90%-a csődbe mehet az elkövetkezendő 5 év során.

11. Mindezek tetejébe ott van még a derivatívák lufija, ami szintén bármelyik pillanatban kidurranhat. Jelenleg a világ legnagyobb pénzügyi kaszinójának vagyunk szemtanúi. A kerék csak forog, forog és mindenki abban reménykedik, hogy soha nem fog megállni. Ma a Wall Streeten már nem azzal keresik a pénzt, hogy jó üzletekbe vagy üzleti elképzelésekbe fektetnek be. A legtöbb pénzt jó fogadással lehet keresni. Ezzel csak az a baj, hogy egy szép napon a kaszinó össze fog omlani és akkor a játéknak vége.

12. Mindezek mellett a legerősebb ütőkártya még mindig a háború. 2010-ben a Koreai félsziget közelebb került egy esetleges háború kirobbanásához, mint ez elmúlt néhány évtizedben bármikor. A Közel-Kelet valóságos időzített bomba. Olyan időket élünk, melyben egyetlen fegyver egy egész város elpusztítására képes egy másodperc leforgása alatt. Nem kell több mint egy közepes méretű háború kirobbanása vagy néhány tömegpusztító fegyver bevetése és egész bolygónk a feje tetejére áll.

Reménykedjünk abban, hogy a fent felsorolt forgatókönyvek egyikének sem leszünk szemtanúi 2011 során.

Azt azonban ne feledjük, hogy a felénk irányuló golyózáporból előbb-utóbb valamelyik golyó célba talál. Akár mennyire rossz év volt 2010, a vártnál még így is sokkal jobban alakultak a dolgok. A helyzet még viszonylag stabil.

Ne essünk abba a hibába, hogy ennek örömére szélnek eresztjük az óvatosságot és ?bulizással? töltjük az időt. Használjuk ki az időt, amit nyertünk arra, hogy felkészüljünk a minden bizonnyal ránk váró nehezebb időkre. Komoly gazdasági vihar közelít felénk. Készüljünk fel, és ne felejtsünk el imádkozni.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. ?Mert készakarva nem tudják azt,hogy egek régtől fogva voltak, és föld,

    mely vízből és víz által állott elő az Isten szavára;

    Amelyek által az akkori világ? vízzel elboríttatván elveszett:

    A mostani egek pedig és a föld ugyanazon szó által megkíméltettek,

    tűznek tartatván fenn,az ítéletnek és az istentelen emberek romlásának napjára?

    Péter második levele 3.-ik rész 6-7 verseiben!!!!
    http://www.youtube.com/watch?v=Nfhl18np1bo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend