Izrael

A palesztinok szeptemberre remélik új államuk nemzetközi elismerését

Malki elmondta az Európai Unió már közvetítette a Palesztin Állam elismerésére vonatkozó szándékát

(AFP) ?A világ legtöbb nemzete 2011 szeptemberére elismeri majd az új Palesztin Államot,? nyilatkozta Riyad al-Malki, palesztin külügyminiszter.

Malki elmondta az Európai Unió már közvetítette a Palesztin Állam elismerésére vonatkozó szándékát legkésőbb szeptemberi hatállyal, ami pont egy évvel az izraeli építkezések folytatása miatt félbeszakadt béketárgyalások újrakezdése után lenne.

?A spanyol külügyminiszter (Trinidad Jimenez) személyesen közölte velem, hogy az Európai Unió valamikor szeptember elején hozza nyilvánosságra a Palesztin Állam elismerésére vonatkozó döntést,? nyilatkozta Malki, anélkül hogy elárulta volna mikor került szó erre a párbeszédre.

?Amennyiben az Európai Unió mégsem hozná meg ezt a döntést, Spanyolország meg fogja tenni az első lépést. Nagyon bizakodóak vagyunk,? tette hozzá.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások szeptember 2-án indultak újra, véget vetve a csaknem kétéves szünetnek. Sajnos a tárgyalások néhány héttel később megszakadtak, mert Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nem volt hajlandó meghosszabbítani a ciszjordániai zsidó telepépítések éppen akkor lejáró tíz hónapra szóló befagyasztását.

Mahmud Abbasz, palesztin elnök követelte a tilalom meghosszabbítását, kijelentve, hogy addig nem hajlandó tárgyalni, amíg a zsidók fel nem függesztik újabb telepeket építését a megalakulandó palesztin állam részét képező területeken.

Az építkezések befagyasztására irányuló amerikai kísérletek sajnos nem jártak sikerrel. Izrael semmilyen tilalmat nem volt hajlandó bevezetni a kelet-jeruzsálemi és nyugati-parti építkezésekre vonatkozóan.

Washington a tárgyalások folytatására kérte a feleket, remélve, hogy a folyamat, amerikai közbenjárással napokon belül folytatódhat. Abbasz azonban kijelentette, igazi tárgyalásról szó sem lehet.

Az elmúlt néhány hét során számos dél-amerikai ország bejelentette egy független, a 67-es izraeli megszállás előtti határokkal körülvett palesztin állam elismerését.

A palesztin vezetőség nagy hanggal adott hírt a dél-amerikai országok, Brazília, Argentína és Chile támogatásának. Reményeik szerint hamarosan Paraguay és Uruguay is csatlakozik a táborhoz.

?Szeptemberig minden erőnkkel azon leszünk, hogy minél több állam elismerését megszerezzük,? mondta Malki, hozzátéve, hogy a széleskörű nemzetközi elismerés erősítené a palesztin pozíciót az új tárgyalásokon, illetve elősegítené az ENSZ elismerés megszerzését.

A palesztin hatóságok az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsához fordultak segítségért az izraeli telepek építésére vonatkozó határozat meghozatala érdekében, továbbá szeretnék elérni, hogy a határozat végső formását az Egyesült Államok is szankcionálja.

?Egyöntetű döntést szeretnénk, és nem akarjuk, hogy ezt egy esetleges amerikai vétó megakadályozza. A palesztin delegáció az amerikai kivételével valamennyi tagállam támogatását élvezi,? tette hozzá.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend