Gazdasági válság

Elkerülhető-e a pénzügyi összeomlás Európában?

Forrás: The Economic Collapse Blog

Mi történik Európában? Tulajdonképpen nem is olyan bonyolult. Az euró és az európai pénzügyi rendszer lassú összeomlásának lehetünk tanúi. Sok elemző szerint a pénzügyi összeomlás Európában is elkerülhetetlenné vált. Írország, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Franciaország és Belgium adósságtengerben úsznak, miközben Németország és még néhány ?egészséges? nemzet megpróbálja játékban tartani a labdákat és kimenteni a bajbajutottakat. Vajon meddig lesznek képesek fenntartani a fenntarthatatlan helyzetet? Meddig lesznek hajlandóak a németek mások adósságát fizetni? Az írek megkapták a mentőcsomagot, de problémáik ezzel nem szűntek meg. Fellebbentek a pletykák, hogy Görögországnak újabb mentőcsomagra lesz szüksége és közben Spanyolország, Portugália, Olaszország és Franciaország is beléptek a válságzónába. Számos Kelet-európai ország is a pénzügyi összeomlás szélén áll. Elkerülhető-e még az újabb adósságválság?

Az ember mindig szeretné hinni, hogy van remény, de a kilátások minden egyes hónap elteltével romlanak. Az európai kormányok hitelébe vetett bizalom egyre gyengül. A 10-éves futamidejű ír állampapírok hozama 8,97%-ra ugrott, a 10-éves futamidejű görög állampapírok hozama pedig 12,01%-on áll! A francia adósság fenntartásának költségei december 20-ára rekord magasságokba szöktek.

Európa szerte mindennapossá váltak a leminősítések vagy a leminősítés kockázata. Írország besorolását például egyszerre öt fokozattal rontotta le a Moody?s hitelminősítő intézet karácsony előtt egy héttel. Egyre többet beszélnek arról, hogy hamarosan sor kerülhet Spanyolország, Belgium, sőt még Franciaország leminősítésére is. Ha azonban ezeknek az államoknak egyre költségesebbé válik adósságuk fenntartása, az csak rontani fog helyzetükön. Deficitjük tovább nő majd, ami rontja a befektetési kedvet és a befektetői bizalmat.

Milyen messze vagyunk a válságponttól?

Willem Buiter, a Citibank vezető közgazdásza arra figyelmeztet, hogy gyors mentőcsomag hiányában több EU tagországot is pénzügyi összeomlás fenyeget. ?A piac nem fogja megvárni, hogy az EU testületei valamikor márciusra összehozzanak egy intézkedéscsomagot. Addigra több szuverén állam és bank is összeomolhat. Túl lazán kezelik a helyzetet.?

Egyes elemzők úgy gondolják, hogy a bajba jutott országokban fel kellene függeszteni az euró használatát, amíg az érintett gazdaságok össze nem szedik magukat. Andrew Bosomworth, a Pimco portfolió management vezetője szerint Görögországnak, Írországnak és Portugáliának csak az euró használatának felfüggesztésével lenne esélye átvészelni a válságot. ?Görögország, Írország és Portugália csak saját valutájuk visszaállításával vagy hatalmas kisegítő csomagok segítségével lábalhat ki a válságból.?

Európán kívül (sőt az Unión belül is) sok ember nincsen tisztában azzal, hogy milyen horderejű válsággal állunk szemben.

Angela Merkel, német kancellárasszony szerint ?az euró jelenlegi válsága az 1957-ben aláírt Római Egyezmény óta eltelt idő legnagyobb válsága Európában.?

Mi lehet a megoldás?

Sokak szerint a válság az Európai Unió felbomlásához is vezethet. A másik tábor úgy gondolja, hogy a válaszlépés a még szorosabb integráció lesz.

Egyre népszerűbbé válnak az euró kötvények kibocsátására vonatkozó javaslatok. Ez egyenletesebben osztaná el az európai kormányadósságok kockázatát az Unión belül. Andrew Bosomworth szerint a helyzet annyira kétségbeejtő, hogy ?az euró kötvények kibocsátása előbb vagy utóbb elkerülhetetlenné válik.?

Néhány hónappal ezelőtt Anthony Fry, az Evercore Partners ügyvezető igazgatója az Európában kialakuló válságra reagálva így nyilatkozott: ?Senkit sem szeretnék megijeszteni, de én arra készülök, hogy szögesdrótba és lőfegyverbe fektessem a pénzem egy részét. A kilátások rosszak, az árfolyamok pedig egyre emelkednek.?

Ez Amerika számára is figyelmeztetés. Előbb-utóbb ez a sors vár az Egyesült Államokra is.

Az amerikai állampapírok hozamának 8-12%-os árfolyama egyet jelentene a pénzügyi Armageddonnal. Az USA kormánya a történelem legnagyobb államadósságát halmozta fel és csak idő kérdése, hogy az IMF Amerikától is megkövetelje az általa előírt megszorító intézkedések bevezetését.

Amint arról korábban írtunk már, az amerikai állampapírokba vetett bizalom egyre csökken, ami az államadósság után fizetendő kamatok megduplázódását, sőt megháromszorozódását eredményezheti.

És nemcsak a kormány van bajban. Az önkormányzati kötvénypiac vérfürdője is elkezdődött. Az Egyesült Államok több száz helyi önkormányzata áll a csőd szélén.

Most Írországon és Görögországon a világ szeme, de hamarosan Kalifornián és Illinois államon lesz a sor.

A globális gazdaság történelmének legnagyobb szuverén adósságválsága van kibontakozóban. Szerte a földön egyik kormány a másik után roppan össze a hihetetlen mértékeket öltött adósságok terhe alatt. Miután néhány dominó eldőlt, nem sok esély lesz a többi megállítására.

Az eurónak soha nem kellett még ekkora válsággal megküzdenie. Előbb vagy utóbb Németország nem lesz hajlandó vagy képes többé, hogy ezt a mérhetetlen adósságot tovább finanszírozza. Amikor ez a pillanat elérkezik a világ pénzügyi piacain úrrá lesz a káosz.

Ez az eredménye annak, ha az illetékesek hagyják, hogy hosszú távú adósságlufik alakuljanak ki. Előbb vagy utóbb szétrobbannak.

Addig is figyeljük az euró sorsának alakulását, mert Európa sorsa az USA és az egész világ sorsát is meghatározza.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend