Gazdasági válság

Az Igazi összeomlás az arany euróban mért árfolyamában mutatkozik meg

A központi bankárok gyűlölik az aranyat, ami elég meglepő ha figyelembe vesszük, hogy a világ aranykészletének javarésze az ő tulajdonukban van. A tendencia elég egyértelmű: A legnagyobb aranykészlet tulajdonosok folyamatosan csökkentették arany portfoliójukat.

Manapság még több okuk van arra, hogy gyűlöljék, hiszen az arany rossz fényben tűnteti fel őket. Az alábbi grafikon kitűnően illusztrálja, hogy mind a dollár mind pedig az euró vesztésre állnak az arannyal szemben.

Az, hogy az euró a mindenkori leggyengébb árfolyamon áll az arannyal szemben már nem újság. Az azonban igenis említésre méltó, hogy a közelmúltban az árfolyam exponenciálisan emelkedik, December első napján pedig egyetlen nap alatt 3%-ot ugrott.

7% egyetlen hét alatt

Az amerikaiakkal ellentétben, a legtöbb európai rendelkezik némi aranytartalékkal. Talán a fiatalok kevésbé fektetnek be aranyba, a szüleik viszont annál inkább. Az idősebb generáció sokkal inkább tudatában van az arany értékének viszontagságos időkben. Az euró árfolyamának esése az aranyhoz viszonyítva sokkal fontosabb, mint az euró-dollár árfolyam. Az EURGOLD árfolyam a legjobb barométer annak megítélésére, mennyire gondolják súlyosnak a helyzetet maguk az európaiak. Az pedig egyértelmű, hogy a jelenlegi árfolyam nem segít a fogyasztói és befektetői bizalom visszaszerzésének.

Az amerikai FED még rátesz egy lapáttal az EU központi bankjainak gondjaira, mivel a FED is a probléma, nem pedig a megoldás részét képezi. A FED lépései hozzájárultak az arany felértékelődéséhez egy olyan időszakban, amikor az Euró eleve gyengélkedik a dollárhoz képest. Ez exponenciális hatással van az EURGOLD árfolyamra.

Az arany árfolyamát sok tényező befolyásolja. A kínai infláció, néhány meggondolatlan, tüzérségi támadást indító politikus, Európa pénzügyi rendszerének rogyadozása és természetesen leginkább a FED inflációnövekedést célzó intézkedései.

Egy ilyen Wall Street Journal címlapsztori vajon hogyan hat az arany árfolyamára?

?Narayana Kocherlakota, a FED Minneapolis-i elnöke az inflációs várakozások emelkedését szeretné látni?

Nagy az esélye annak, hogy Ben Bernanke és az őt körülvevő bölcsek tanácsa elérik, amit akartak. A valós infláció, sőt, ami még annál is rosszabb, az inflációs várakozások emelkedését. Ezt a USD/arany árfolyamának további emelkedését idézné elő. Azt sem nehéz megjósolni, hogy az EUR dollárhoz viszonyított gyengülése is nagy valószínűséggel folytatódik. Az európaiak által használt mérce tovább nyúlik. Nem csoda, hogy Ben Bernankét nem kedvelik Európában.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend