Gazdasági válság

A G-20-ak megállapodása sem állíthatja meg a dollár lejtmenetét

Forrás: financialpost.com

A G-20-ak találkozója hozzájárulhatott a fenyegető valutaháború kirobbanásának megakadályozásához, de az elmúlt hónapokra jellemző kereskedelmet, melyben egyre többen szabadulnak meg az amerikai fizetőeszköztől, kockázatosabb befektetésekért cserébe, nem igen befolyásolja.

?Nem látok semmi lehetőséget arra, hogy ez változtasson a dollár helyzetén jelenleg,? nyilatkozta Andrew Busch, a BMO Capital Markets stratégiai elemzője.

?A piacot leginkább a Quantitative Easing (mennyiségi enyhítés) újabb elindításával kapcsolatos FED döntés iránti várakozás határozza meg.?

A hétvégi Dél-koreai találkozót követően a G-20-ak arra ösztönöznek, hogy a valutaárfolyamokkal kapcsolatos döntéseket a ?piaci tényező határozzák meg? és kérik az egyes országokat, hogy tartózkodjanak a versenypolitikai okból történő ?leértékelésektől?.

Akik irányelvi változtatásokat vártak a G-20-ak által az IMF-től kért nagyobb szerepvállalásától a valutaárfolyamok meghatározásában csalódottak lesznek, mivel az amerikai külügyminiszter javaslata az egyensúlyhiány korlátozására vonatkozóan nem került elfogadásra. Ehelyett a külügyminiszterek és a központi bankok vezetői megállapodtak, hogy valamikor a jövőben, nem tudni mikor, meghatározásra kerülnek a követendő irányelvek.

A számos kiskapu ellenére a versenypolitikai leértékelések elkerülésére tett általános ígéret talán megakadályozhatja egy kereskedelmi háború kirobbanását. Gareth Berry, az UBS valutaelemzője szerint a lépés növelni fogja a befektetők kockázatvállalását, ami a kanadai és ausztrál dollárnak, az észak-európai valutáknak valamint a feljövő piacoknak kedvez a dollár rovására.

?Kína és szomszédjai saját valutájuk megerősítésének szükségességét látják,? mondta. ?Ezzel lehetővé teszik, hogy valutáik erősödjenek, ami idővel kiegyensúlyozottabbá teszi a gazdaságot.?

Ennek ellenére a valutapiacok toplistáját továbbra is az amerikai dollár eladása fogja vezetni, ahogy a FED újabb dollár milliárdokat injekcióz a gazdaságba a pénzügyi kerekek megolajozására és a kötvényhozamok csökkentésére. Egy dollárral elárasztott világban, ahol bőven akadnak sokkal vonzóbb befektetések, csoda lenne, ha az amerikai fizetőeszköz értéke nem csökkenne.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend