Gazdasági válság

Az IMF ?társadalmi elégedetlenségtől? tart a munkanélküliségi válság miatt

Amerika és Európa a legsúlyosabb munkaerő piaci válságot éli át a 30-as évek óta és az IMF szerint a válság bármikor ?tiltakozások láncolatát robbanthatja ki?

Forrás: telegraph.co.uk

?A munkaerő piac komoly bajban van. A Nagy Gazdasági Válság egy munkanélküliséggel sújtott pusztaságot hagyott maga után,? mondta Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetője a Nemzetközi Munkaügyi Szövetséggel (ILO) folytatott oslói csúcstalálkozón.

Szerinte nem lesz dupla (double-dip) válság, de kihangsúlyozta, hogy a társadalmi válság elkerülhetetlen. Véleménye szerint komoly hiba volna azt gondolni, hogy a nyugat immáron biztonságban érezheti magát, miután oly közel került a szakadék széléhez a múlt év során. ?Nem vagyunk biztonságban,? mondta.

Az IMF és az ILO közös jelentése szerint a világon összesen 30 millió munkahely szűnt meg a válság kirobbanása óta, ami egyes gazdagabb országokban a munkahelyek háromnegyedét jelentette. Ma a világon 210 millió munkanélküli van. ?A Nagy Gazdasági Válság tátongó sebeket hagyott maga után. A magas mértékű és hosszantartó munkanélküliség nagy kockázatot jelent a működő demokráciák számára,? áll a jelentésben.

A tanulmány számos bizonyítékot felsorakoztatott, hogy a válság húszas éveiben járó áldozatai életre szóló sebeket szenvednek el és elveszítik hitüket a közintézményekben. Egy újabb csavar a helyzetben az ?új foglalkoztatás növekedési intenzitásának? egyértelmű esése, mivel a helyreálláshoz, fellendüléshez szükséges teljesítmény kevesebb extra munkahelyet igényel. Ennek tükrében, nehéz elképzelni, hogy az állását elvesztett valamennyi ember újra munkába állhat, még akkor sem, ha a fellendülés üteme netán erősödne. Pusztán a felszínen maradáshoz évi 45 millió munkahelyet kell teremteni a világon.

Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza elmondta, hogy a hosszú távon munka nélkül maradók száma minden visszaeséskor kicsit magasabb az előzőnél az évtizedek előrehaladtával, de ez alkalommal számuk kiugróan magas.

A munkanélküliség időtartama hetekben mérve az Egyesült Államokban

?A hosszú távon munka nélkül maradtak száma ijesztően magas: az Egyesült Államokban a munkanélküliek fele több mint hat hónapja van munka nélkül, ami a Nagy Gazdasági Világválság óta nem fordult elő,? mondta.

Az IMF szerint összefüggés lehet a gazdagok és szegények közötti szakadék szélesedésének a munkaerő kereslet csökkenéséhez.

A történészek szerint 1929-30 óta nem volt ilyen szélsőségesen nagy szakadék a vagyonelosztásban. Egyes vélemények szerint a vagyon ilyen mértékű koncentráltsága miatt a befektetések túlhaladhatják a keresletet, ami túltermeléshez vezet, stagnálásban tartva a világot.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend