Nagytestvér

Hét globális cyber-őr tarja kezében az Internet kulcsát

Forrás: Popsci.com

Minden egyes smart-kártya a DNSSEC forráskulcs egy-egy részletét tartalmazza.

Sokan hallottak talán az Internet főkapcsolójáról, melynek segítségével az egész világhálót lekapcsolhatják egy cyber-támadás esetén. A hír bizonyos elemei kissé eltúlzottak, most azonban kiderült, hogy igenis létezik hét személy, aki fizikailag kezében tartja az Internet kulcsát. Egy kataklizmikus cyber-támadás eset;n az ő feladatuk lenne az Internet újraindítása.

A világ különböző részeiről származó hét személy nemrégiben vette át a világháló kulcsát egy amerikai bunker föld alatti zárt falai mögött. A csoport tagjai nem rendelkeznek katonai háttérrel. Az Internet biztonsági programját a Kijelölt Nevek és Számok Internet Társaság (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ? röviden ICANN) elnevezésű nonprofit jogvédő szervezet felügyeli, amelynek hozzáférése van a felhasználók cyber-csalások és támadások elleni védelmére kifejlesztett biztonsági rendszerhez.

Az ICANN biztonsági rendszerének egyik eleme a Domain Név Rendszerbiztonság (DNSSEC), azaz a web oldalak bejegyzését és ?aláírását? ellenőrző biztonsági protokoll (a világháló biztonsági protokolljának azon része, ami biztosítja, hogy a felhasználó egy adott webes címet felkeresve, egy valós oldalra érkezik, nem pedig egy, az eredetivel azonos kalózoldalra). A legtöbb nagy szerver a DNSSEC biztonsági protokoll alatt fut, és egy nemzetközi támadás esetén a rendszer felfüggesztheti a kapcsolatot egyes fontos szerverekkel a károk korlátozása érdekében.

Az angol, amerikai, Burkina fasoi, trinidadi, kanadai, kínai és cseh őrök közül legalább ötnek jelen kell lennie az amerikai támaszponton, hogy kulcsaik segítségével újraindítsák a rendszert és mindent visszakapcsoljanak, helyreállítva a világháló működését. Ezeket a sorokat olvasva az ember szemei előtt egy középkori hangulatú földalatti kamra jelenik meg telis tele vallásos áhítattal körülvett szofisztikált műszerekkel, ahol a cyber lovagok végszóra elfordítják hibrid álkulcsaikat a hatalmas routerben, az új kapcsolat villogó fényeivel töltve meg a helyiséget.

A valóság azért nem ennyire drámai. Minden egyes kulcs tulajdonképpen a DNSSEC forráskulcsának egy-egy darabját tartalmazó smart-kártya. Mindenesetre érdekes tudni, hogy létezik hét ember, aki fizikailag a kezében tartja az Internet újraindításához szükséges kulcsokat.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend