Egészség, Tudomány és technika

Az igazi Frankenstein kísérlet

Az igazi Frankenstein kísérlet: Egy professzor missziója, hogy élő értelmet teremtsen egy gépben

(Michael Hanlon cikkéből)

Henry Markram professzor

Henry Markram, az orvosi pályát informatikára cserélő professzor bejelentette, hogy csapata 2018-ra megalkotja a világ első mesterséges intelligenciáját, ami saját tudattal rendelkezik majd.

A professzor pontosan ezen munkálkodik. A végeredmény egy olyan teremtmény lesz, ha lehet ennek nevezni, ami az alkotó szerint egy évtizeden belül képes lesz önállóan gondolkodni, érezni, sőt megtapasztalni a szerelmet is.

Dr. Markram nem afféle humanoid robotot próbál építeni, amit számos sci-fi történetből ismerünk már, amint filmbéli gazdájának felszolgálja a reggelit.

Egy robot lehet, hogy képes járni és beszélni, azonban ezek alapja tulajdonképpen egy betanított számítógép, amit úgy programoztak be, hogy ember módjára viselkedjen. Egy ilyen robot intelligenciában semmiben sem különbözik egy közönséges mosogatógéptől. Markram professzor szerint ezek idejétmúlt játékszerek.

A professzor egy reményei szerint az ő alkotása egy valódi személy lesz, vagy legalábbis egy valódi személy legfontosabb és legösszetettebb része, a tudat. Így ahelyett, hogy megpróbálná utánozni az agy működését, és mondjuk megtanítani a számítógépet sakkozni vagy lépcsőt mászni, alkotásának alapja maga a biológiai agy.

Az emberi agy több milliárd neuronnal, azaz agyi idegsejttel rendelkezik, melyek apró elektromos impulzusok formájában kommunikálnak egymással. A világ legjobban felszerelt laboratóriumában megalkotott csillogó gépi agy, lehet, hogy az emberi agynál is intelligensebb lesz, és talán nagyobb potenciál rejtőzik majd benne a gonoszságra és a jóra egyaránt.

Teljes cikk angol nyelven

Előző posztKövetkező poszt

Send this to a friend